Milyen a jó weboldal?

Mindegy milyen típusú weboldalt tervezünk, mindig gondoljunk arra, hogy a látogatók szeretnék minél hamarabb és könnyebben megtalálni az őket érdeklő információt. Nem szeretnek várni arra, hogy egy weboldal betöltődjön, nem hajlandóak sokat kattintgatni és hosszú szövegeket elolvasni.

A mozgó, „csili-vili” oldalak egyik nagy hátránya lehet, hogy nagyon lassan töltődnek be a látogatóknak. Gondoljunk arra, hogy hányan böngészik az internetet mobilinternettel, mobiltelefonnal, akik a havi előfizetéshez tartozó megabytejaikat megfontolják, mire használják el. Egy flashekkel , nagy képekkel teli weboldal több megabyte méretű is lehet. És nem is beszélve arról, hogy a mobiltelefonokon böngészők esetleg nem is úgy látják a weboldalunkat, ahogy mi szeretnénk, mert nem képesek úgy megjeleníteni.

Látogatónk pár másodperc alatt átfutja az oldalunk tartalmát, nem merül hosszas olvasgatásba, ezért a lényeget kiemelve, tagoltan, felsorolással, és minél egyszerűbben megfogalmazva kell leírnunk.

Legyenek szép, jó minőségű, a termékünkhöz, szolgáltatásunkhoz kapcsolódó képek, de ne vegyék el a hangsúlyt a mondanivalónkról.

A látogatók általában a weboldalak tetejére és a bal oldalára figyelnek a legjobban, ezért a fontos információkat ide helyezzük el, pl. a menüt.

A logónkat az oldal tetején a bal sarokban keresik és megszokták, hogyha rákattintanak logónkra, a weblap nyitóoldalára jutnak.

És még számtalan dolog van, amire oda kell figyelni már a weboldal tervezésekor.

És meg kell említenünk a keresőoptimalizálási szempontokat is, bár a weboldalunkat elsősorban a látogatóinknak készítjük, de ők a keresőmotorokon keresztül jutnak el hozzánk. Tehát nem mindegy mit és hogyan lát a weboldalunkon a keresőmotor.

A keresőmotorokról általában fontos tudni, hogy csak a szöveget tudják „elolvasni”, a kódoknak csak egy részét értelmezik, sőt, amit kódnak látnak, azt át is ugorják, amikor feltérképezik a weboldalunkat. Miután az értelmezhető szöveget keresik a keresőmotorok, nemigen tudnak mit kezdeni az olyan nyitóoldalakkal, ahol csak egy belépés gomb van, vagy egy válasszon nyelvet lehetőség, hiszen ezeken az oldalakon egy szó sincs arról, kik vagyunk és mi is a weboldalunk mondanivalója.

Ajánlatkérés weboldal készítésre

Scroll to Top